Klip Pilihan

Part Yg Pling Aku Suke Dlm Nur Kasih..hi..hi..

Sekilas Semasa KPIK10

Laman Utama

Beginikah Umat Islam?Pada 9 Febuari 2010, aku bersama teman-teman iaitu Nasrul Izad ( Mantan Presiden MPM KUIS 09/10), Fakhrurrazi ( Mantan Presiden MPM KUIS 07/08) ,Nuaim ( Mantan YDP Persatuan Mahasiswa Undang-undang KUIS 09/10) dan Hilmi ( mantan Setiausaha Agung MPM KUIS 09/10) ke perhimpunan tertutup Mahasiswa Selangor.

Dalam perhimpunan yang bertempat di kediaman rasmi Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim, Shah Alam ini di hadiri oleh pimpinan pimpinan Mahasiswa dari pelbagai kampus antaranya KUIS, UPM, UniSEL, UM, dan beberapa lagi IPT swasta sekitar Shah Alam.

Perhimpunan ini diadakan adalah bagi mengetahui pendangan Mahasiswa tentang pentadbiran kerajaan Selangor serta menerima cadangan-cadangan dalam pembangunan generasi muda ini.

Saya dan teman-teman sebenarnya bukan mewakili KUIS kerana kami di jemput oleh Abg Saifullah yang merupakan PA kepada YB Nik Nazmi yang merupakan ADUN Seri Setia. Abg Saifullah juga adalah mantan Naib Presiden Antarabangsa kepada Persatuan kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM).

Setibanya kami di sana, kelihatan sungguh ramai pimpinan kampus termasuk KUIS yang baru sahaja di iktiraf sebagai MPM bagi 2010/11. Dan kami terus berjumpa dengan Abg Saifullah dan juga abg Noryzal yang merupakan Exco ABIM Pusat dan bekerja dengan YB yang aku tak ingat sape dah hi..hi..

Sementara menunggu kedatangan Tan sri Khalid dan Anwar Ibrahim, disampingkan dengan ucapan-ucapan beberapa Yb termasuk YB Azmin Ali Whip Parlimen Malaysia.

Kemuadian barulah Tan Sri Khalid dan beberapa minit kemudian Dato Sri Anwar Ibrahim tiba dan tidak disangkal begitu kuatnya pengaruh beliau sehinggakan kesemua audion berdiri biarpun ada diantara pimpinan kampus bukan mewakili parti polti seperti IPTA dan KUIS ( berlagak).

Ucapan alu-aluan disampiakan oleh MB Selangor dan kemudian oleh DSAI akan tetapi beliau menjadikan ucapanya itu sebagai satu syarahan kerana tidak dapat bersama dalam sesi dialog berikutan ingin menyesaikan beberapa masalah yang berkaitan dengan mahkamah.

Dalam ucapannya, DSAI menerangkan berkaitan dengan kes nya dimana difitnah oleh seorang pemuda yang berkhidmat dengannya tetapi di akhir menfitnah dia pula. ini lah generasi yang tidak berjati diri.

Selain itu, beliau juga memberi penduan kepada Mahasiswa dalam bergerak dan cara-carannya yang pastinya banyak berubahan dari zaman beliau dahulu.

Yang satu lagi ayat yang manarik perhatian aku aialah beliau menyatakan dia di jemput untuk sertai UMNO selepas keluar dari penjara dalam kes baling dan beliau di bimbing oleh Syeikh Dr. Yusuff Qardhawi dan Dato' Dr. Wahbah Zuhaily dalam isu-isu yang menimpanya. Memang benar beliau memang mempunyai pengaruh dengan pemimpin dunai Islam kerana penglibatan beliau dalam gerakan Islam di malaysia iaitu PKPIM dizaman mahasiswa dan ABIM di zaman selepasnya.

Selepas itu sesi dialog diadakan diantara Tan Sri Khalid, Azmin Ali dan Mahasiswa dalam beberapa isu dan yang paling memalukan ialah wakil dari KUIS yang banyak menimbulkan persoalan bagi aku iaitu :-

1. Safiq Akmal memperkenalkan dirinya sebagai presiden Gerakan Mahasiswa Sesat opss.. Sedar he..he.. sedangkan mereka sudah membubarkan diri di hadapan first cafe tahun lepas he..he..

2. Beliau membawa isu yuran yang telah lama dimana ia bukan lah isu yang besar kerana isu itu adalah diatara KUIS dengan MAIS yang memperuntukan kepada KUIS.

3. beliau menuntut RM5 juta dari MB Selangor untuk KUIS dihadapan kampus lain sedangkan UniSel pun ada pada masa itu kemuadian RM5 Juta itu hanyalah cadangan dan perlu di bincangkan dalam Dun terlebih dahulu.

Himpunan ini berakhir dalam pukul 11malam dan kami bertolak dan mencari kedai-kedai disekitar Shah Alam kerana tak sempat untuk menjamah makanan kerana sudah habis he..he.. kesian kan. Tapi tak pe aku belasah ABG aiskrim pastu diletakkan buah dan chokolate.. bes... he..he..

Sampai di KUIS dalam pukul 1lebih dan ditahan oleh pak guard kerana blim lewat, dan surat jemputan pula tak da, kemudian diminta kad pengenalan. Selepas si Nasrul Izad menunjukkan SMS jemputan Abg Saifullah barulah kami di lepaskan ki..ki.. dan beberapa minit kemudain barulah rombongan bas KUIS sampai.


Hadirin


Lupe dah sape die ni


Awek2 yg hadir ki..ki..


Ni YB... er...?
Pengerusi yg erm... lu tgk diri..


Tan sri duk jawan soalan


Anwar Ibrahim


Ucapan Aluan MB Selangor


ni yg jd moderator ni YB... salak selatan kalu xsilap


Azmin Ali.....Parlimen Gombak

Berbual dengan Abg Saifullah..PA ADUN Sri Setia


duduk : Nasrul Izad dan Razi, Berdiri: Nuaim & Helmi

1 comments:

Mazlum Syahid said...

https://drive.google.com/file/d/0B6ut4qmVOTGWMkJvbFpZejBQZWM/view?usp=drivesdk

Web: almawaddah.info

Salam


Kepada:

 

Redaksi, rektor dan para akademik


Per: Beberapa Hadis Sahih al-Bukhari dan Sahih Muslim mengenai sahabat yang disembunyikan daripada pengetahuan umum di Nusantara.


Bagi tujuan kajian dan renungan. Diambil dari web: almawaddah. info

Selamat hari raya, maaf zahir dan batin. 


Daripada Pencinta Islam rahmatan lil Alamin wa afwan